Τα φοινικοειδή είναι δέντρα που τείνουν να φτάνουν σε μεγάλα ύψη έχοντας αγκαθωτά φύλλα με αντοχή στο ψύχος και τα αλατούχα νερά ενώ είναι κατάλληλα και για παραθαλάσσιες περιοχές τα πιο κοινά φοινικοειδή φυτά που συναντώνται στα ελληνικά εδάφη είναι τα εξής :

• ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝΙΑ • ΧΑΜΑΙΡΩΠΑΣ • ΧΟΥΡΜΑΔΙΑ • ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΚΑΝΑΡΙΟΣ • ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΟΣ • ΚΟΚΟΦΟΙΝΙΚΑΣ • ΑΡΧΟΝΤΟΦΟΙΝΙΚΑΣ • ΔΑΣΥΛΙΡΙΟΝ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝΙΑ

Η Ουασιγκτόνια νηματοφόρος (Washingtonia filifera) είναι φοινικοειδές δέντρο γρήγορης ανάπτυξης που φτάνει σε ύψος τα 10 με 15 μέτρα. Έχει μεγάλα αγκαθωτά φύλλα. Είναι πολύ ανθεκτικό δέντρο. Αντέχει τις παραθαλάσσιες περιοχές αλλά και το ψύχος .Είναι ευαίσθητο μόνο στα ασβεστώδη εδάφη και λιμνάζοντα νερά. Γενικά χρειάζεται κανονικό πότισμα και λίπασμα. Μια ακόμα ποικιλία της Ουασιγκτόνιας είναι η Ουασιγκτόνια η ισχυρή(Washingtonia robusta) η οποία διαφέρει από την πρώτη γιατί έχει πιο λεπτό κορμό, έχει ακόμα πιο γρήγορη ανάπτυξη και διαφέρει λίγο στα σχήμα των φύλλων της .

ΧΑΜΑΙΡΩΠΑΣ

Ο Χαμαίρωπας χαμηλός (Chamaerops humilis) είναι φοινικοειδές που μοιάζει με θάμνο και αυτοφύεται στη Χώρα μας καθώς και σε άλλες Μεσογειακές χώρες .Είναι φυτό αργής ανάπτυξης που φτάνει σε ύψος το 1 με 2 μέτρα .Τα πρώτα άνθη του εμφανίζονται τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου και είναι κίτρινου χρώματος .Από την κατηγορία του είναι το πιο ανθεκτικό φυτό στο ψύχος .Γενικά είναι ανθεκτικό στη ξηρασία και αλατούχα νερά .Τέλος είναι ιδανικό για παραθαλάσσιες περιοχές αλλά φυτεύεται και σε γλάστρες . Αλλό ένα γνωστό είδος Χαμαίρωπα είναι ο Χαμαίρωπας υψικάρηνος ((Chamaerops excels).Η διαφορά με το Χαμαίρωπα χαμηλό είναι ότι αυτό το είδος είναι πιο ψηλό δέντρο που φτάνει τα 15 μέτρα .

ΧΟΥΡΜΑΔΙΑ

Η Χουρμαδιά (Phoenix dactylifera) είναι ένα είδος Φοίνικα με γρήγορη ανάπτυξη. Είναι ψηλό δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 20 με 30 μέτρα. Είναι πολύ ανθεκτικό δέντρο στο ψύχος, στους ισχυρούς άνεμους και τη ζέστη .Γενικά ευδοκιμεί σε παραθαλάσσιες περιοχές. Χρειάζεται όμως αρκετό ήλιο και νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα. Επίσης προτιμά τα αμμώδη εδάφη. Παράγει καρπούς, τους γνωστούς σε όλους Χουρμάδες .

ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΚΑΝΑΡΙΟΣ

Ο Φοίνικας Κανάριος (Phoenix canariensis) είναι δέντρο ψηλό, αειθαλές ,φοινικοειδές, αργής ανάπτυξης που φτάνει σε ύψος έως τα 15 μέτρα .Έχει κορμό κυλινδρικό και γενικά χρησιμοποιείται πολύ στη Χώρα μας σε παραθαλάσσιες περιοχές ,σε δεντροστοιχίες αλλά και σε εσωτερικούς χώρους .Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία, στα αλατούχα νερά αλλά παθαίνει ζημιές στο ψύχος .Τα άνθη του είναι κίτρινα και παράγει καρπούς που μοιάζουν με τους χουρμάδες αλλά δεν είναι βρώσιμοι .

ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΟΣ

Ο Φοίνικας Μεξικάνικος( Washingtonia robusta) είναι φοινικοειδές που μοιάζει με την Ουασιγκτόνια νηματοφόρος (Washingtonia filifera) με τη διαφορά ότι ο Μεξικάνικος Φοίνικας είναι πιο ψηλό δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 18 με 25 μέτρα .Επίσης έχει πιο λεπτό κορμό. Μια ακόμα διαφορά είναι ότι αυτό το δέντρο είναι ευαίσθητο στο ψύχος σε αντίθεση με την Ουασιγκτόνια

ΚΟΚΟΦΟΙΝΙΚΑΣ

Ο Κοκοφοίνικας (Cocus Plumosus) είναι ένα είδος Φοίνικα με γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος έως και τα 30 μέτρα .Ο Φοίνικας αυτός είναι γνωστός για τον καρπό του την καρύδα .Είναι ιδανικό για παραθαλάσσιες περιοχές αλλά είναι ευαίσθητο στο κρύο.

ΑΡΧΟΝΤΟΦΟΙΝΙΚΑΣ

Ο Αρχοντοφοίνικας (Ptychosperma alexandrae) είναι ένα είδος Φοίνικα με γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος έως και τα 25 μέτρα. Είναι ιδανικό για παραθαλάσσιες περιοχές και ευνοείται σε περιοχές με ήπιο προς θερμό κλίμα .Παράγει καρπούς που έχουν σφαιρικό σχήμα και κοκκινωπό χρώμα .

ΔΑΣΥΛΙΡΙΟΝ

Το Δασυλίριον (Dasylirion serratifolium) είναι δέντρο αειθαλές ,φοινικοειδές το οποίο μοιάζει πολύ με Γιούκα .Ο κορμός του είναι κοντός και χοντρός . Η περίοδος ανθοφορίας διαρκεί από τον Ιούνιο μέχρι τον Ιούλιο με πολυάριθμα λουλούδια κρεμ χρώματος .Είναι ανθεκτικό δέντρο ,αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές αλλά και σε βραχώδη πλαγιές .