Τροπικά φυτά που ευδοκιμούν σε νότιες ζεστές περιοχές και αμμώδη εδάφη. Είναι αρκετά ανθεκτικά με μεγάλη καλλωπιστική αξία , θεραπευτικές ιδιότητες και γευστικούς καρπούς ,τα κυριότερα τροπικά φυτά που ευδοκιμούν στα ελληνικά εδάφη είναι τα εξής :

• Αγαύη • Αλόη • Γιούκα • Δράκαινα • Ευφόρβια • Μπανανιά • Στέρλιτσια • Τσίκας • Φόρμιο • Φραγκοσυκιά

ΑΓΑΥΗ

Η Αγαύη πράσινη ή αλλιώς αθάνατος (Agave Americana) είναι πολυετές, τροπικό φυτό που φτάνει σε ύψος τα 2 μέτρα. Τα φύλλα του μοιάζουν με σπαθιά και είναι πράσινα. Η ανθοφορία του διαρκεί από Άνοιξη μέχρι Καλοκαίρι με μεγάλα λευκά ή κρεμ άνθη .Είναι ανθεκτικό φυτό και ιδανικό για παραθαλάσσιες περιοχές . Η Αγαύη έχει μια ακόμα ποικιλία που λέγεται Αγαύη πανασέ (Agave Americana Variegata ) .Η μόνη διαφορά με την Αγαύη πράσινη είναι ότι αυτή η ποικιλία έχει φύλλα πιο ανοικτό πράσινο με κίτρινα περιθώρια στις άκρες .

ΑΛΟΗ

Η Αλόη(Aloe )είναι γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Συμφώνα με εύρυνα το 25% των φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορεί στην αγορά περιέχει αλόη .Είναι τροπικό φυτό μιας που ευδοκιμεί σε νότιες, ζεστές περιοχές και σε αμμώδη εδάφη. Είναι ανθεκτικό φυτό αλλά χρειάζεται μικρή ποσότητα νερού και συχνό πότισμα. Αν όμως βρίσκεται κοντά στη θάλασσα δεν χρειάζεται συχνό πότισμα. Επίσης χρειάζεται ήλιο και αέρα ,όχι όμως πολύ δυνατούς ανέμους .Η Αλόη ανθοφορεί μια με δυο φορές το χρόνο και είναι κατάλληλη για βραχόκηπους . Υπάρχουν πολλά είδη αλόης .Τα πιο γνωστά είναι : • Aloe arborescens: Είναι το πιο γνωστό είδος που φτάνει σε ύψος τα 3 με 5 μέτρα και ανθοφορεί από Μάιο έως Ιούνιο με άνθη κόκκινα. • Aloe aristahe: Αυτό το είδος φτάνει σε ύψος τα 15-20 μέτρα με πορτοκαλί λουλούδια που ανθίζουν Μάιο με Ιούνιο. • Aloe ferox: Αυτό το είδος έχει αργή ανάπτυξη, φτάνει σε ύψος τα 2 μέτρα και ανθοφορεί τον Μάρτιο. • Aloe variegate: Το συγκεκριμένο είδος φτάνει τα 30 εκατοστά σε ύψος και ανθοφορεί Μάρτιο με Απρίλιο με κόκκινα άνθη. Είναι ιδανικό για εσωτερικούς χώρους .

ΓΙΟΥΚΑ

Η Γιούκα (Agavaceae) είναι αειθαλές φυτό και είναι άλλοτε ευαίσθητο, άλλοτε ανθεκτικό ανάλογα με τη ποικιλία του. Μια από τις πιο γνωστές ποικιλίες είναι η Γιούκα η ένδοξη(Yucca glorioza) η οποία έχει και μεγάλη καλλωπιστική αξία. Έχει μεγάλα φύλλα λογχοειδή και άσπρα ή κρεμ, κωνοειδή λουλούδια. Τα λουλούδια εμφανίζονται Ιούλιο με Αύγουστο. Η ανάπτυξη της είναι αργή και φτάνει σε ύψος τα 2 με 3 μέτρα. Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό και κατάλληλο για παραθαλάσσιες περιοχές. Άλλη μια γνωστή ποικιλία Γιούκας είναι η Γιούκα Γίγας (Yucca guatemalensis) η οποία όμως δεν είναι τόσο ανθεκτική όσο η Γιούκα η ένδοξη. Η συγκεκριμένη ποικιλία αντέχει μόνο σε ήπια και ζεστά κλίματα. Μια ακόμα διαφορά είναι ότι το συγκεκριμένο φυτό είναι πιο ψηλό και μπορεί να φτάσει τα 10 μέτρα .

ΔΡΑΚΑΙΝΑ

Η Δράκαινα(Dracaena indivisa) είναι τροπικό, καλλωπιστικό φυτό. Μπορεί να το βρείτε σε μορφή θάμνου αλλά και δενδρυλλίου. Έχει γρήγορη ανάπτυξη και φτάνει σε ύψος τα 8 με 10 μέτρα. Έχει πολλούς κορμούς και μυτερά φύλλα . Η ανθοφορία του διαρκεί από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο με άνθη λευκά προς κίτρινα και μωβ καρπούς. Είναι ιδανικό φυτό για παραθαλάσσιες περιοχές αλλά το συναντάμε πολύ συχνά και σε γλάστρες . Άλλη μια γνωστή ποικιλία Δράκαινας είναι η Cordyline terminali η οποία δεν είναι τόσο ανθεκτική μιας που αντέχει μόνο σε πολύ θερμά κλίματα .Χρησιμοποιείται όμως πολύ σε εσωτερικούς χώρους.

ΕΥΦΟΡΒΙΑ

Η Ευφόρβια (Euphorbia) είναι ένα ακόμα τροπικό φυτό . Υπάρχουν πολλά είδη αυτού του φυτού. Κάποια είναι πόες ,θάμνοι ακόμα και δενδρύλλια και τα συναντάμε σε εύκρατες και τροπικές περιοχές . Η πιο γνωστή ποικιλία είναι η Euphorbia splendens η οποία είναι θαμνώδες φυτό που μοιάζει με κάκτο. Φτάνει τα 2 μέτρα σε ύψος και έχει αγκαθωτά κλαδιά .Αν οι κλιματικές συνθήκες είναι καλές μπορεί να ανθοφορεί και όλο το χρόνο.

ΜΠΑΝΑΝΙΑ

Η Μπανανιά είναι γνωστή σε όλους για τα μεγάλα φύλλα της και τους γευστικούς καρπούς της. Στην χώρα μας δε παράγει καρπούς .Το μόνο είδος Μπανανιάς που παράγει καρπούς στη Χώρα μας είναι η Musa x paradiciaca και αυτή μόνο στις νοτιότερες, θερμότερες περιοχές .Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι η πιο ανθεκτική και φτάνει σε ύψος τα 3 με 8 μέτρα .

ΣΤΕΡΛΙΤΣΙΑ

Η Στερλίτσια(Strelitzia) ή αλλιώς το πουλί του παραδείσου. Υπάρχουν δύο είδη αυτού του τροπικού φυτού. Η Sterlitzia Reginae είναι τροπικό φυτό, αειθαλές με μεγάλη καλλωπιστική αξία. Φτάνει τα 2 μέτρα σε ύψος και ανθίζει όλο το καλοκαίρι. Τα άνθη του είναι κίτρινα ή μπλε και κάποιες φορές πορτοκαλί. Είναι ευαίσθητο στο ψύχος και ευνοείται σε γόνιμα εδάφη. Άλλο ένα γνωστό είδος Στερλίτσιας είναι η Sterlitzia Nicolai .Η διαφορά σε αυτή την ποικιλία είναι ότι αυτή έχει φύλλα που μοιάζουν με της Μπανανιάς .Επίσης και αυτή μπορεί να ανθοφορεί όλο το χρόνο αλλά κυρίως Οκτώβριο με Νοέμβριο με λευκά και κρεμ άνθη.

ΤΣΙΚΑΣ

Το Τσίκας(Cycas revolute) είναι δενδρύλλιο αειθαλές ,νάνο είδος που φτάνει σε ύψος τα 2 με 3 μέτρα Είναι φυτό μεγάλης καλλωπιστικής αξίας και χρησιμοποιείται πολύ σαν διακοσμητικό για εσωτερικούς χώρους και κήπους .Τα άνθη του είναι κίτρινα και παράγει καρπούς σφαιρικούς, κόκκινου χρώματος .Ευδοκιμεί σε θερμούς ,προφυλαγμένους χώρους .

ΦΟΡΜΙΟ

Το Φόρμιο είναι τροπικό ,ανθεκτικό φυτό που αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές .Τα πιο γνωστά είδη είναι : Το Φόρμιο ισχυρό(Phormium tenax) είναι θαμνώδες ,αειθαλές φυτό που φτάνει σε ύψος τα 3 μέτρα.Τα φύλλα του μοιάζουν με σπαθιά και έχουν μια κλήση προς τα κάτω με άνθη κόκκινα. Μια ακόμα ποικιλία αυτού του τροπικού φυτού είναι το Phormium tenax Variegatum το οποίο έχει φύλλα πράσινα με γραμμώσεις κρεμ ,λευκού και κίτρινου χρώματος. Το Phormium tenax Purpureum είναι μια ποικιλία με πορφυρά φύλλα .Κάποιες φορές το συναντάμε και με πράσινα περιθώρια.

ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΙΑ

Η Φραγκοσυκιά(Opuntia ficus indica) είναι ένα είδος κάκτου που ζει πολλά χρόνια .Ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι το καλοκαίρι με άνθη κίτρινα. Χρειάζεται αρκετό ήλιο και αντέχει τα ξηρά εδάφη.