Αυτά είναι τα κυριότερα φυλλοβόλα δέντρα που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο όπου ευδοκιμούν σε παραθαλάσσιες περιοχές και έχουν αρκετές χρήσεις όπως σκίαση , καλλωπιστική αξία και ανεμοθραυστικές ιδιότητες.

• ΑΚΑΚΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ • ΙΤΙΑ • ΚΟΡΙΖΙΑ • ΚΡΑΤΑΙΓΟΣ • ΛΕΥΚΗ • ΜΟΥΡΙΑ • ΠΛΑΤΑΝΟΣ • ΡΟΒΙΝΙΑ • ΑΛΜΥΡΙΚΙ • ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑ • ΣΟΦΟΡΑ

ΑΚΑΚΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

Η Ακακία Κων/λεως(Alvizia julibrissin) είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο γρήγορης ανάπτυξης που φθάνει από 8 έως 10 μέτρα σε ύψος. Είναι ένα μεγαλοπρεπές δέντρο με πολύ ανοιχτή κόμη που δημιουργεί ελαφρύ ίσκιο. Σαν δέντρο δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία ,στις παραθαλάσσιες περιοχές αλλά και το ψύχος .Η ανθοφορία ξεκινά τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι τον Αύγουστο. Τα άνθη της είναι σφαιρικά και λευκορόδινα.

ΠΛΑΤΑΝΟΣ

Ο γνωστός σε όλους μας Πλάτανος είναι δέντρο φυλλοβόλο ταχείας ανάπτυξης και ζει πολλά χρόνια. Το δέντρο αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 40 μέτρα ύψος. Υπάρχουν 3 είδη Πλάτανου. Ο Πλάτανος είναι ανθεκτικός στη ζέστη, στην υγρασία, στις παραθαλάσσιες περιοχές ,στους δυνατούς ανέμους και στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Επίσης αντέχει και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ενώ όμως είναι ανθεκτικό δέντρο ,χρειάζεται πολύ πότισμα ειδικά τα πρώτα καλοκαίρια μετά την φύτευση του. Ο Πλάτανος σφενδαμόφυλλος( Platanus acerifolia) είναι δέντρο φυλλοβόλο όπως όλα τα είδη Πλάτανου. Η κόμη του είναι πυραμιδοειδή και φτάνει συνήθως μέχρι τα 30 μέτρα σε ύψος και 25 μέτρα σε πλάτος. Τα άνθη του παρουσιάζονται την Άνοιξη και είναι άλλοτε με κιτρινωπές άκρες και άλλοτε με κόκκινες άκρες .Γενικά προτιμά θέσεις με βαθιά και υγρά εδάφη. Ο Πλάτανος ανατολικός (Platanus orientalis )είναι δέντρο φυλλοβόλο, αιωνόβιο και φτάνει τα 30 μέτρα περίπου σε ύψος .Τα άνθη του εμφανίζονται την Άνοιξη και έχει πυκνό φύλλωμα .Λόγο του πυκνού φυλλώματος κάνει αρκετή σκιά και έχει μεγάλη καλλωπιστική αξία. Τέλος είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις παραθαλάσσιες περιοχές . Ο Πλάτανος δυτικός (Platanus occidentalis) έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τα υπόλοιπα είδη με τη μόνη διαφορά ότι έχει λευκές κηλίδες στον κορμό του.

ΙΤΙΑ

Την Ιτιά κλαίουσα(Salix babylonica) θα την συναντήσουμε συνήθως κοντά σε λίμνες ,ρέματα και σε ποτάμια. Είναι δέντρο φυλλοβόλο με γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει περίπου τα 10 με 15 μέτρα σε ύψος Το όνομα Κλαίουσα οφείλεται στα κρεμάμενα κλαδιά της . Για την ανάπτυξη της χρειάζεται πολύ νερό και φώς. Γενικά είναι φυτό που προσαρμόζεται σε διαφορετικά είδη εδάφους αλλά κυρίως σε αμμώδη και με υγρασία. Τα άνθη της τα εμφανίζει από τον Απρίλιο έως τον Μάιο με άνθη κιτρινωπά.

ΜΟΥΡΙΑ

Η Μουριά(Morus) είναι δέντρο φυλλοβόλο, ύψους 10 -20 μέτρα που ζει πολλά χρόνια. Τα κλαδιά της είναι ισχυρά και δημιουργούν κόμη με ημισφαιρικό σχήμα. Νωρίς την άνοιξη ανθίζει, σχηματίζοντας μικρά, λευκά άνθη ενώ οι καρποί της είναι μαύροι .Οι καρποί της είναι τα γνωστά μούρα και εμφανίζονται το Φθινόπωρο. Γενικά προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις και έχει αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά και σε χαμηλές. Επίσης έχει μεγάλη ανθεκτικότητα σε παραθαλάσσιες περιοχές και σε περιοχές με ατμοσφαιρική ρύπανση. Τέλος χρειάζεται κανονικό πότισμα. Οι πιο γνωστές ποικοιλίες Μουριάς είναι : • Morus Alba Pentoula:Είναι μουριά λευκή με κρεμάμενα κλαδιά • Morus Alba :Είναι μουριά λευκή • Morus Nigra :Είναι μουριά μελανή • Morus Fruitless:Είναι μουριά άκαρπη • Morus Platanifolia:Είναι μουριά με φύλλα που μοιάζουν με του πλάτανου

ΛΕΥΚΗ

Υπάρχουν 3 είδη λεύκης που ευδοκιμούν σε παραθαλάσσιες περιοχές .Η λεύκη Αργυρόφυλλη (Populus Alba) ,η Καναδική(Populus canadesis) και η Λέυκη Μαύρη(Populus nigra). Τα δέντρα αυτά είναι φυλλοβόλα ,γρήγορης ανάπτυξης και φτάνουν έως τα 30 μέτρα σε ύψος. Είναι δέντρα που ευδοκιμούν σχεδόν σε όλα τα εδάφη με προτίμηση στα υγρά και βαθιά. Τα θηλυκά φυτά ανθίζουν τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου και παράγουν λευκούς σπόρους που μοιάζουν με βαμβάκι.

ΑΛΜΥΡΙΚΙ

Το Αλμυρίκι(Tamarix parviflora) μπορεί να είναι θάμνος ή δενδρύλλιο ,φυλλοβόλο ή ημιαειθαλή με γρήγορη ανάπτυξη. Το ύψος του μπορεί να φτάσει από 4 έως 6 μέτρα .Η ανθοφορία του διαρκεί από Μάιο έως Ιούνιο με άνθη κρεμ και ρόδινα. Το δενδρύλλιο αυτό είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ξηρά, αλατούχα εδάφη και τους θαλάσσιους ανέμους .

ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑ

Η Kουτσουπιά (Cercis siliquastrum) είναι φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει έως και 10 μέτρα ύψος. Έχει έντονη ανθοφορία την περίοδο της Άνοιξης. Τα άνθη της είναι ροδοπόρφυρα. Γενικά δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και είναι κατάλληλο για αμμώδη εδάφη άρα και για παραθαλάσσιες περιοχές .

ΚΡΑΤΑΙΓΟΣ

O Κράταιγος (Craaegus laevigata) είναι δέντρο φυλλοβόλο, μακρόβιο που φτάνει σε ύψος τα 7 μέτρα .Προς το τέλος της Άνοιξης εμφανίζονται τα κόκκινα άνθη του. Επίσης από το Σεπτέμβριο ως το Ιανουάριο παράγει καρπούς σφαιρικούς χρώματος πορτοκαλί. Είναι πολύ ανθεκτικό δέντρο και ιδανικό για παραθαλάσσιες περιοχές .

ΣΟΦΟΡΑ

Η Σοφόρα( Sophora japonica )είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο, αργής ανάπτυξης που φτάνει έως τα 20 μέτρα σε ύψος .Η κόμη του είναι σφαιρική και φτάνει τα 8 μέτρα σε διάμετρο. Η ανθοφορία του ξεκινά τον Ιούλιο και διαρκεί μέχρι τον Αύγουστο. Τα άνθη του είναι λευκά ή κίτρινα και αρωματικά .Είναι ένα δέντρο ανθεκτικό σε παραθαλάσσιες περιοχές ,σε ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς επίσης στην ξηρασία και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

ΚΟΡΙΖΙΑ

Η Κοριζία(Chorisia speciosa) είναι δέντρο φυλλοβόλο και κάποιες φορές ημιαειθαλές .Έχει αργή ανάπτυξη και φτάνει σε ύψος τα 15 μέτρα περίπου. Ο κορμός του έχει αγκάθια και μοιάζει με σχήμα μπουκαλιού. Η ανθοφορία του διαρκεί την περίοδο του Φθινοπώρου με μεγάλα κρεμ ή κόκκινα άνθη. Γενικά είναι ανθεκτικό φυτό αλλά είναι ευαίσθητο στο κρύο.

ΡΟΒΙΝΙΑ

Η Ροβινία(Robinia pseudoacacia) ή αλλιώς Ψευδοακακία είναι δέντρο φυλλοβόλο, μελισσοτροφικό ,γρήγορης ανάπτυξης με ύψος που φτάνει τα 25 μέτρα. Η περίοδος ανθοφορίας του είναι από τον Μάιο έως τον Ιούνιο με άνθη λευκά και αρωματικά. Είναι πολύ ανθεκτικό φυτό. Αντέχει την ξηρασία, το ψύχος ,τα βραχώδη εδάφη και τα αμμώδη εδάφη. Είναι ιδανικό για παραθαλάσσιες περιοχές και χρησιμοποιείται πολύ σε δεντροστοιχίες υπεραστικών οδών καθώς επίσης και για αναδάσωση. Μεγαλύτερη καλλωπιστική αξία έχει η ποικιλία Casque Rouge η οποία έχει άνθη μωβ ή ροζ χρώματος .Ακόμα μια γνωστή ποικιλία είναι η Umbraculifera η οποία έχει σφαιρική κόμη.