Δέντρα αειθαλή με μεγάλη αντοχή στην αλμύρα και στα υδροσταγονίδια της θάλασσας. Προστατεύουν επίσης τους κήπους και τα υπόλοιπα φυτά από τους δυνατούς ανέμους και τους μαΐστρους. Φυτεύονται ακόμα και δίπλα στη θάλασσα. τα πιο κοινά στον ελλαδικό χώρο δεντρά αυτού του τύπου είναι τα εξής :

• ΑΡΙΑ • ΑΚΑΚΙΑ ΚΥΑΝΟΦΥΛΛΗ • ΚΑΖΟΥΑΡΙΝΑ • ΣΧΙΝΟΣ ΜΑΊ΄ΑΜΙ • ΑΡΩΚΑΡΙΑ • ΕΥΚΑΛΙΠΤΟΣ • ΠΕΥΚΟ • ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ • ΜΠΟΧΙΝΙΑ • ΦΙΚΟΣ • ΨΕΥΔΟΠΙΠΕΡΙΑ • ΧΑΡΟΥΠΙΑ

ΑΡΙΑ

Η Αριά (Quercus ilex) ή αλλιώς Δρυς είναι ένα δένδρο αειθαλές, μακρόβιο με πυκνό φύλλωμα. Είναι μεγάλο δέντρο, μπορεί να ξεπεράσει τα 25 μέτρα σε ύψος καθώς και τα 20 μέτρα σε πλάτος. Το μεγάλο πλεονέκτημά του είναι ότι δεν χάνει τα κατώτερα κλαδιά του και ότι μπορεί να κλαδευτεί και να οριοθετηθεί η ανάπτυξή του. Έτσι, ενώ είναι δένδρο μεγάλης ανάπτυξης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ εύκολα και σε μικρούς κήπους. Η άνθιση του λαµβάνει χώρα την Άνοιξη και διαρκεί περίπου 30 ηµέρες .Είναι ανθεκτικό φυτό στα σταγονίδια της θάλασσας, στην ξηρασία, στην ατμοσφαιρική ρύπανση και σε ξερά, βραχώδη εδάφη. Επίσης είναι ανθεκτικό στο κρύο. Τέλος δίνει πάρα πολύ καλή σκιά και είναι ιδανικό για πάρκα.

ΚΑΖΟΥΑΡΙΝΑ

Η Καζουαρίνα (Casuarina equisetifolia)είναι αειθαλές ψηλό δένδρο με σφαιρικό σχήμα. Συνήθως φτάνει τα 15 με 25 μέτρα ύψος. Το δέντρο αυτό είναι κατάλληλο για παραθαλάσσια φύτευση. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην αλμύρα και στον αέρα αλλά δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες. Το φύλλωμά του μοιάζει λίγο με του πεύκου αφού είναι μακριές λεπτές βελόνες. Έχει δύο μέγιστες ανθοφορίες το χρόνο τον Απρίλη και τον Ιούνιο. Επίσης είναι ιδανικό για πάρκα, κήπους, παραθαλάσσιες περιοχές, προστατευτικούς φράκτες, ανεμοφράκτες και σκίαση.

ΣΧΙΝΟΣ ΜΑΙΆΜΙ

Ο Σχίνος Μιάμι (Schinus Terebinthifolius) είναι αειθαλές δέντρο μεγάλης καλλωπιστικής αξίας. Ανθίζει την Άνοιξη με άνθη λευκά και μικρά. Μπορεί να φτάσει τελικό ύψος 7 έως 10 μέτρα. Επίσης είναι φυτό πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία, τους δυνατούς ανέμους και τις δύσκολες εδαφικές συνθήκες. Επίσης ιδανικό για περιοχές παραθαλάσσιες ή σε περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική μόλυνση.

ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ

Ο Ευκάλυπτος (Eucalyptus camaldulensis) είναι δέντρο αειθαλές πολύ γρήγορης και όρθιας ανάπτυξης με ύψος που μπορεί να φτάσει έως και τα 40 μέτρα σε ηλικία 20 ετών. Τα φύλλα του ευκαλύπτου είναι μακριά και κρέμονται προς τα κάτω. Τα άνθη του εμφανίζονται από την Άνοιξη έως το Καλοκαίρι και είναι κρεμ και λευκά. Σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού είναι απαραίτητο να ποτίζονται με αφθονία προπάντων τα φυτά που δεν είναι ακόμα καλά ανεπτυγμένα. Είναι ανθεκτικό στην υγρασία, στην ξηρασία, στη ζέστη και στις παραθαλάσσιες περιοχές.

ΠΕΥΚΟ

Το Πεύκο (Pinus halepensis ή αλλιώς Πεύκη η χαλέπιος είναι ένα ακόμα αειθαλές δέντρο. Έχει μεγάλη ανάπτυξη ύψους 15 έως 25 μέτρα. Είναι ανθεκτικό στην ξηρασία, στην αλατότητα, στην ατμοσφαιρική μόλυνση και στις δύσκολες εδαφικές συνθήκες. Το δέντρο αυτό αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες θέσεις, σε σκληρά εδάφη και χωρίς πολύ πότισμα. Υπάρχουν όμως άλλα δύο είδη Πεύκου: Πεύκη η κανάριος (Pinus canariensis) και Πεύκη η πίτυς (Pinus pinea) ή αλλιώς Κουκουναριά. Η Πεύκη η κανάριος (Pinus canariensis) είναι αειθαλές δέντρο που φτάνει σε ύψος 15 έως 30 μέτρα με μεγάλα φύλλα. Όπως και το κοινό πεύκο είναι ανθεκτικό στη ζέστη, στην ξηρασία και είναι ιδανικό για παραθαλάσσιες περιοχές

ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΑ

Η Κουκουναριά (Pinus pinea) είναι ένα ακόμα αειθαλές δέντρο κατάλληλο για παραθαλάσσιες περιοχές .Είναι ένα δέντρο ανθεκτικό στην ξηρασία ,στην ζέστη όχι όμως στα ασβεστώδη εδάφη. Η ανάπτυξη της είναι αργή και φτάνει σε ύψος από 15 έως 25 μέτρα. Έχει χαρακτηριστική ομπρελοειδή μορφή με κοντό κορμό και στρογγυλή επίπεδη κορυφή. Επίσης έχει ευλύγιστες βελόνες σε δέσμες των δύο, μήκους 10 έως 20 εκατοστά. Η κουκουναριά καρποφορεί από το 8ο έως 10ο έτος. Οι κώνοι της κουκουναριάς είναι ωοειδείς, μήκους 8 έως 15 εκατοστών και χρειάζονται 36 μήνες για να ωριμάσουν.

ΑΡΩΚΑΡΙΑ

Η Αρωκάρια (Araucaria excelsa)είναι ένα μεγάλο αειθαλές δέντρο με σχήμα πυραμίδας και σκληρά, μυτερά, σκούρα πράσινα φύλλα. Το ύψος του φτάνει από 15 έως 20 μέτρα. Είναι αργής ανάπτυξης και απαιτητικό. Το δέντρο αυτό ευδοκιμεί σε μεγάλη ατμοσφαιρική υγρασία, εδάφη αμμώδη και ήπιο κλίμα αλλά είναι ευαίσθητο στο κρύο. Από την Άνοιξη ως το Φθινόπωρο χρειάζεται μέτριο πότισμα και ελαφρό λίπασμα.

ΑΚΑΚΙΑ ΚΥΑΝΟΦΥΛΛΗ

Η Ακακία κυανόφυλλη (Acacia cyanophylla) είναι ένα δέντρο αειθαλές. Αυτό το δέντρο έχει γρήγορη ανάπτυξη και φτάνει συνήθως τα 6 έως 7 μέτρα. Η ανθοφορία της διαρκεί από το Μάρτιο έως το Μάρτιο και τα άνθη της είναι κίτρινα και σφαιρικά. Είναι ένα δέντρο ιδανικό για άγονα εδάφη, για παραθαλάσσιες περιοχές αλλά είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες.

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ

Το Κυπαρίσσι είναι δέντρο αειθαλές και κωνοφόρο. Αυτό το δέντρο έχει διάφορα είδη και είναι ανθεκτικό στις παραθαλάσσιες περιοχές . Κυπαρίσσι Αριζόνας (Cupressus arizonica) έχει δύο ποικιλίες το Cupressus arizonica και το Cupressus arizonica var. Fastigiata. Το Cupressus arizonica είναι δέντρο κωνοφόρο και αειθαλές που φτάνει σε ύψος τα 10 με 15 μέτρα. Η κόμη του είναι πυραμιδοειδή. Γενικά είναι δέντρο που προσαρμόζεται εύκολα σε όλες τις συνθήκες .Επίσης είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ξηρασία και τα ασβεστώδη εδάφη. Η άλλη ποικιλία η Cupressus arizonica var. Fastigiata. Διαφέρει από την πρώτη επειδή έχει κόμη σχεδόν κωνική και έχει μεγάλη καλλωπιστική αξία . Άλλο ένα είδος που είναι ανθεκτικό στις παραθαλάσσιες περιοχές είναι το Κυπαρίσσι το μακρόκαρπο (Cupressus macrocarpa).Το είδος αυτό είναι κωνοφόρο ,αειθαλές που φτάνει σε ύψος από 15 έως 20 μέτρα .Η κόμη του είναι πλατιά και πυραμοειδή. Τέλος είναι ιδανικό για την δημιουργία ανεμοφρακτών. Ένα ακόμα είδος Κυπαρισσιού με ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία είναι το Cupressus macrocarpa Gold Crest.Το δέντρο αυτό είναι αειθαλές και έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Γενικά είναι πολύ ανθεκτικό σε παραθαλάσσιες περιοχές ,αντέχει τους δυνατούς ανέμους και είναι ιδανικό για ανεμοφράκτες . Το Κυπαρίσσι leylandii είναι δέντρο ανθεκτικό σε παραθαλάσσιες περιοχές αλλά και στους δυνατούς ψυχρούς ανέμους .Γενικά είναι πολύ ανθεκτικό και δεν έχει ιδιαίτερα απαιτήσεις .Έχει γρήγορη ανάπτυξη και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 5 με 6 μέτρα .

ΜΠΟΧΙΝΙΑ

Η Μποχίνια (Bauhinia purpurea) έχει καταγωγή από τροπικά μέρη γι αυτό και είναι ανθεκτική σε παραθαλάσσιες περιοχές .Συνήθως είναι αειθαλές αλλά και κάποιες φορές και ημι-αειθαλές .Είναι μικρό δέντρο που φτάνει σε ύψος μέχρι τα 6 μέτρα .Τα άνθη του μοιάζουν με αυτά της Ορχιδέας με χρώμα κόκκινο ή ιώδη. Η ανθοφορία διαρκεί από το χειμώνα μέχρι και την Άνοιξη. Ευδοκιμεί σε ηλιαζόμενες θέσεις και καλά στραγγισμένα εδάφη.

ΦΙΚΟΣ

Ο Φίκος μικρόφυλλος (Ficus nitida) είναι αειθαλές δέντρο αλλά μπορεί να το συναντήσουμε και σε μορφή θάμνου ή δενδρυλλίου. Έχει γρήγορη ανάπτυξη και ευνοείται σε ελαφρά και καλά στραγγισμένα εδάφη. Αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές αλλά είναι ευαίσθητο στο ψύχος .

ΨΕΥΔΟΠΙΠΕΡΙΑ

Η Ψευδοπιπεριά (Schinus molle) είναι δέντρο αειθαλές με σχήμα κλαίουσας .Το ύψος του συνήθως είναι περίπου 8 μέτρα .Η ανθοφορία ξεκινά τέλος χειμώνα και διαρκεί έως το καλοκαίρι .Τα άνθη του είναι κίτρινα και μικρά ενώ οι καρποί του στρογγυλοί με ροζ λη κόκκινο χρώμα. Το δέντρο αυτό γενικά ευνοείται σε ήπια κλίματα και είναι ανθεκτικό σε παραθαλάσσιες περιοχές .

ΧΑΡΟΥΠΙΑ

Η Χαρουπιά (Ceratonia siliqua) είναι δέντρο αειθαλές που φτάνει σε ύψος τα 10 με 12 μέτρα. Το δέντρο αυτό έχει κομψή κόμη με άνθη κίτρινου χρώματος .Η περίοδος ανθοφορίας του είναι το Φθινόπωρο .Επίσης παράγει και καρπούς σε χρώμα καστανοκόκκινο. Γενικά είναι ανθεκτικό φυτό. Αντέχει την ξηρασία ,την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα φτωχά εδάφη καθώς επίσης και τα βραχώδη εδάφη.